Welke boeken kan ik lezen? Heb je nog leestips?

Vragen die ik regelmatig van klanten krijg. Wel ja, te veel! Wanneer het even kan probeer ik te lezen, fictie maar vooral non-fictie leesvoer kunnen mij wel bezighouden. Waar E-books en luisterboeken ons het leven (al)weer een stukje makkelijker maken kies ik toch nog steeds graag voor een écht boek. Die ezelsoren en extra kilootjes reisbagage neem ik er wel bij. Sorry trees, voor de rest doe ik echt mijn best.

Meer lezen vanaf nieuwjaar. Bekend in de oren?

Geef toe, ‘meer lezen’ stond ongetwijfeld al eens tussen je nieuwe voornemens. De afgelopen jaren ben ik veranderd van iemand die nooit las, naar iemand met zo waar bibliomanie. Ik kom geen boekenwinkel buiten zonder centen te verdoen en boeken uitlezen is ook niet mijn sterkste kant. Maar ik lees wanneer het even kan en toegegeven, later wil ik gewoon een grote boekenkast. 😉

Ik ben nog steeds overtuigd dat je moet leren vertrouwen op je eigen ervaring, waarnemingen en intuïtie. En dus niet mag denken dat je alles uit boeken kan halen. Jaren weten meer dan boeken; door jezelf en anderen te lezen kan je heel veel leren. Maar ik mag ook niet ontkennen dat lezen mijn horizon de afgelopen jaren enorm heeft verruimd. Met een beetje geluk laat een goed boek je anders naar de wereld kijken. Mijn klanten worden dan ook gestimuleerd om regelmatig te lezen, ook al is het om zichzelf terug te vinden in de woorden van anderen.

Waarom zou je toch meer lezen in je vrije tijd?

Ik ben geen expert en wou nog steeds dat ik meer kon lezen. Maar ik kan je wel wat tips geven zodat je niet langer bij die 25% van de bevolking behoort die helemaal nooit leest. Lezen werkt niet alleen ontspannend, er gaat zoveel kennis verloren wanneer je nooit een boek in de hand neemt. Wie fictie leest kan zich vervolgens beter inleven, zichzelf met anderen verbinden en verbetert zijn sociale vaardigheden. Lezen vraagt bovendien meer inspanning van je brein dan tv gapen, wat ten goede komt voor je focus -en concentratievermogen. Je vergoot niet alleen je woordenschat maar leert zelf ook beter schrijven en praten. Lezen is dus voor de geest, wat gymnastiek is voor het lichaam: je houdt je brein jong.

Op regelmatige basis zal je van mij een lading non-fictie toppers krijgen. Er zijn ongelofelijk veel goede boeken en het lijstje is dus louter subjectief, gebaseerd op mijn eigen pad de afgelopen jaren. De boeken hebben mij alvast enorm veel inzicht en betekenis gegeven of dienden als antwoord op mijn vele hersenspinsels. Lezen is denken met andermans hoofd… en dat kan wel eens deugd doen.

Mijn eerste lading non-fictie toppers.

“Voor wie lijdt aan de moderne epidemie van perfectie.”
[ Zeg me dat ik oké ben – Marcel Hendrickx ]
Perfectionisme en bevestigingsdrang hebben me jarenlang in een wurggreep gehouden. Dit boekje was voor mij enkele jaren geleden een echte eye-opener. Aan de hand van talloze voorbeelden toont de auteur dat wie lijdt aan overdreven perfectionisme of bevestigingsdrang zichzelf het leven uiterst moeilijk maakt, en daar vaak letterlijk mentaal of lichamelijk ziek van wordt. Het boekje geeft je ook een aantal eenvoudige manieren om verlichting te brengen bij jezelf of anderen.

“Iedereen verliest wel eens de pedalen. Herken jezelf in verhalen van anderen.”
[ Burn-out begint in de kleuterklas – Marcel Hendrickx ]
Hoe perfectionisme je doet opbranden. Van dezelfde auteur als ‘zeg me dat ik oké ben’. In Burn-out begint in de kleuterklas laat Marcel zien dat moeilijke relaties en werkdruk ons het leven zwaar kunnen maken, maar niet de directe oorzaak zijn waardoor mensen uitvallen. De ware reden ligt in ons perfectionisme, waardoor we geen evenwichtige manier vinden om met de druk om te gaan. In dit boekje komen mensen aan het woord die een burn-out hebben gehad. Met elk hetzelfde  tragische basisscenario: hun perfectionisme.

“Kies zelf je bezittingen en niet omgekeerd.”
[ De kunst van de eenvoud – Dominique Loreau ]
Leer opnieuw gelukkig worden met minder. De afgelopen jaren probeer ik bewuster om te gaan met spullen kopen en verzamelen – behalve dan voor boeken oops. Doorgaans heb ik ondervonden dat eenvoud rust geeft en te veel materiële prullen letterlijk als een last kunnen aanvoelen. Het gaat zelf zo ver dat wanneer ik me onrustig voel, letterlijk dingen begin weg te gooien! De kunst van de eenvoud leest makkelijk weg, briljant in zijn eenvoud kunnen we zeggen. Eenvoud in je leven creëren is niet makkelijk maar wel mogelijk. De beloning is groot: meer vrijheid en rust, in je huis én in je hoofd. 

“Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing.”de kunst van het ongelukkig zijn
[ De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk De Wachter ]
Beter zouden we leren af en toe ook een beetje ongelukkig te zijn. Want het klopt niet dat je het geluk helemaal in de hand hebt. Worden we niet net ongelukkig door het streven naar geluk? Streven naar zin en betekenis, is waar het leven om draait. Een top boekje van psychiater Dirk De Wachter die je meeneemt in de thema’s geluk, ongeluk en de zin van het leven.

“Voor wie geïnteresseerd is in de mysteries van het menselijk gedrag.”
[ Het verborgen brein – John Bargh ]
Hoe komt het dat we ons laten verleiden door reclame of moeilijk kunnen stoppen met roken? Misschien herken je wel dat wanneer je veel tijd en aandacht aan iets besteedt, het volkomen onbedoeld je gedachten begint te beheersen en dat je er zelfs ’s nachts over droomt. En kijk eens naar wie je graag mag, lijken deze mensen op ons of hebben ze bepaalde overeenkomsten met ons? Hier is ons onbewuste bezig…

“De vele gezichten en overlevingsdrang van het ego.”
eckhart tolle[ Een nieuwe aarde – Eckhart Tolle ]
Ik ben een enorme fan van Eckhart Tolle. Hij is één van de meest geliefde spirituele auteurs op dit moment. Een nieuwe aarde schrijft over hoe het ego ervoor zorgt dat we bepaalde rollen spelen en hoe je kunt ontdekken wie je echt bent. Waarom willen we bijvoorbeeld altijd gelijk hebben en welk mentaal beeld creëer jij van jezelf? Veel mensen worden heen en weer geslingerd tussen gevoelens van superioriteit en inferioriteit, afhankelijk van de situaties of mensen waarmee ze te maken krijgen. Het ego is niet verkeerd, het is gewoon onbewust. Een top boek voor wie graag spiritueel en zelfbewust wil groeien. 

Veel leesplezier,
Yasmine – studio Slow