Mediteren is zoals ‘sporten’. Vaag!

Wat is nu het verschil tussen mediteren en een ademhalingsoefening zoals hartcoherentie? Een vraag die ik af en toe krijg. Om te beginnen, mediteren is nog al een ruim begrip. Als iemand zegt ‘ik ga mediteren’ dan is dat al even vaag als ‘ik ga sporten’. Want lopen lijkt niet op zwemmen en basketbal niet op voetbal..

En toch is het allemaal sport!

Mediteren kan je op verschillende manieren doen. Je gaat zitten, sluit je ogen en.. probeert aan zo weinig mogelijk te denken. Ai, lastig! Want volgens onderzoek hebben we per dag wel 40- tot 60000 gedachten (!). Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur in bed liggen, denk je per ‘wakker’ uur aan zo’n 3000 dingen. Oh lord! Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut. We weten allemaal dat je met je ogen dicht aan héél veel dingen kunt gaan denken. Mediteren lijkt voor sommigen dan ook eerder op het aanvullen van hun to-do lijstje…

Voor mij is mediteren aandachtig blijven, gedachten opmerken en loslaten. Net zolang tot dat er ruimte vrij komt. Voor anderen is het dan eerder een bodyscan of visualisatie. Iedereen heeft wel zijn of haar manier en interpretatie van meditatie! De boodschap blijft uiteindelijk wel dezelfde: gedachten leren temmen. Dat constante gekwebbel temperen! Het is goed om je brein af en toe eens te temmen, zodat het zich in het dagelijkse leven minder snel laat meeslepen. Maar makkelijk is het niet, dat weet je vast ook.

Bovendien start en eindig je eigenlijk een beetje in je hoofd. Je eigen piekerhoofd kan je heel moeilijk zélf het zwijgen opleggen. Bovendien kan je nooit echt opmerken wanneer een gedachte start, enkel tijdens of wanneer die gepasseerd is. Een gedachte opmerken is trouwens geen gedachte, dat is je bewustzijn. In het begin begrijp je dit niet zo goed en geef je het mediteren geen kans want ‘je blijft maar denken, niks voor jou’. Je gedachtestroom begrijpen en temmen is dan ook een lastige klus.

Ademhalingsoefeningen en hun intentie

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken waarbij je ook je brein temt. Die oefeningen lijken dus ook wel sterk op meditatie. Maar een ademhalingstechniek heeft meestal een doel, een intentie en is makkelijker toepasbaar in het dagelijkse leven. Dat is wel degelijk anders dan enkel waarnemen en observeren, zoals je bij het mediteren doet.

Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken, met elk hun eigen doel en functie. Denk maar aan de Wim Hof of Buteyko methode. Het doel van sommige oefeningen is om beter te slapen, te sporten, je hartslag te laten dalen, je koolzuurwaarden op te krikken of om zich beter te kunnen focussen.. de lijst is eindeloos!

Hartcoherentie heeft voornamelijk als doel: rust en veiligheid in je lijf! Voor mij is een ademhalingsoefening geslaagd en zinvol als het uiteindelijk je hartslag laat zakken of je HRV mooier wordt. Hierdoor word je rustiger, sta je op je rem en kom je terecht in je parasympatisch zenuwstelsel.

Rust in je lijf en rust in je hoofd gaan hand in hand

Dus als je het moeilijk vindt om die gedachtestroom zelf te temmen dan kan je ook andersom beginnen: in je lijf. Van beneden naar boven, van je hart naar je hoofd. Met een simpele ademhalingstechniek zakt je hartslag en wordt je HRV mooier waardoor je brein ook uiteindelijk tot rust komt. Want je lijft voelt zich veilig. En daarom is een techniek zoals hartcoherentie voor velen makkelijker dan enkel hopen dat je gedachten er niet met je aandacht van doorgaan.

Breng dus eerst je lijf tot rust.
Je brein volgt wel.

Ben jij benieuwd naar wat ademcoaching voor jou kan doen?

Boek hier een sessie