Wanneer je op social media alleen al de hashtag #selfcare intikt krijg je meer dan 35 miljoen resultaten. Van inspirational quotes, bruisballen en oogmaskers voor je vermoeide wallen tot weekendjes weg en saunabezoekjes. Maar goed voor jezelf zorgen gaat helemaal niet om die quick fixes. Meer nog, de trend rond zelfzorg zorgt bij sommigen net voor extra stress. Is het de zoveelste verplichting om erbij te horen?

Drukke week gehad? Neem een badje. Vermoeid? Ga een dagje naar de sauna.

Allemaal leuk maar laat ons eens stilstaan bij de vraag hoe we op een dieper niveau beter voor onszelf kunnen zorgen. Want als we zelfzorg gebruiken met de verkeerde intentie, omdat het moet en iedereen het nu doet, dan is #selfcare maar een pleister op een zere wonde. Duurzame zelfzorg begint bij jezelf goed te kennen. Weten wat goed voor je is, waar je lichaam naar verlangt. Weten waar je energie van krijgt of wat net alle energie uit je zuigt.

Want als je je niet goed in je vel voelt en niet op zoek gaat naar de oorzaak, dan kan selfcare eerder een vulactiviteit worden. Een quick fix of afleiding die enkel op korte termijn verlichting geeft maar die op lange termijn helemaal niks bijdraagt aan je manier van leven. Want als je ’s avonds laat na een hectische dag jezelf verplicht om voor je pc een online Yogales te volgen, terwijl je lijf schreeuwt naar de zetel, dan heb je zelfzorg helemaal niet zo goed begrepen.

Durf te luisteren naar je handleiding. Voel!

Duurzame zelfzorg begint bij het kennen en herkennen van je eigen handleiding. Voelen, aanvoelen en anticiperen. Het is iets wat voor velen een lange zoektocht is en ook blijft. Een hobbelig parcours met vallen en opstaan, ook voor mij. Maar met zelfkennis, het kennen van je eigen lichaam en vooral ernaar te durven luisteren kom je al een heel eind verder. Want wie de onderliggende oorzaak van zijn vermoeide lijf niet erkent en niets verandert aan zijn levensstijl, blijft maar meedraaien in de ratrace. In de hoop dat het verplichte #selfcare nummer alles voor je oplost. Wel dan moet ik je teleurstellen: been there, doesn’t work.

Wees gerust, die handleiding is vaak moeilijk te vinden. Je hebt natuurlijk altijd de keuze om voor jezelf te kiezen maar dat is vaak moeilijk te aanvaarden. Een van de belangrijkste oorzaken van burn-out, depressie en in het algemeen zich niet oké voelen is een maatschappij die al een paar decennia lang de boodschap geeft dat perfectie bereikbaar is, als je je maar genoeg inspant. En nu de #selfcare trend nog eens onderaan onze lange lijst aan verplichtingen wordt toegevoegd, kan goed voor jezelf zorgen net méér stress en tijdsdruk geven. Het is dan eerder van moeten dan van mogen. Maar het omgekeerde kan natuurlijk ook, wie zodanig geobsedeerd op zoek gaat naar die meest ‘zen’ versie van zichzelf loopt zichzelf ook soms voorbij. Dan wordt het terug presteren en verdwijnt die mildheid voor zichzelf, die net zo belangrijk is bij zelfzorg.

Zelfzorg start met de juiste intentie.

Duurzame zelfzorg is iets wat je dagelijks beoefent en start met de juiste intentie. Zorg ik goed voor mezelf omdat ik weet wie ik ben? Omdat ik weet wat goed voor me is en wat niet? Of omdat de zelfzorg trend mij verplicht om erbij te horen. Want als je niets verandert aan het tempo of de workload van je leven, en selfcare op je to-do lijstje staat, dan spreken we niet over duurzame zelfzorg. Dan ben je een gemakkelijke prooi aan de vercommercialiseerde zelfzorg trend die je wijsmaakt dat het nooit genoeg is. Je bent het dan eerder aan jezelf verplicht. En o wee als je dan in een burn-out terecht komt, je hebt gewoon niet genoeg voor jezelf gezorgd. Eigen schuld zeker?

Het is ergens grondig fout gelopen door een maatschappelijk-professionele druk. Nu corona ons verplicht doet vertragen is het misschien tijd om terug voor onszelf te bepalen wat we belangrijk vinden en bepaalde idealen over onze altijd-druk maatschappij in vraag te stellen. Zelfzorg wordt nog te vaak gelinkt aan comfort, een afleiding van de oorzaak en quick fixes. Dat is zoiets als dweilen terwijl de kraan nog openstaat.

Duurzame zelfzorg begint bij de vraag hoe jij je voelt en wat je op dagdagelijks niveau nodig hebt om je goed in je vel te voelen. En als iedereen goed voor zichzelf zorgt, kom je automatisch uit bij een groter geheel. Luister dus op tijd naar je lichaam en durf te voelen. Grenzen aanvoelen en aangeven. Elke dag goed voor jezelf zorgen, zonder het verplichte nummer. Gewoon omdat jij voor jezelf kiest. Zet dus in op korte en lange termijn. Dat stukje taart, glas wijn of die massage is dan geen pleister op die zere wonde maar bewust genieten en geen vlucht om te compenseren.

Onze frenemy corona confronteert ons met zaken waarvan we eigenlijk al wisten dat ze ons ziek maken. Duurzame zelfzorg begint met je eigen keuzes in vraag te stellen. Durf jezelf dus kritische vragen te stellen.

Wie ben ik, wat wil ik?
Wat zijn mijn energiegevers en energiezuigers?
Herken ik het verschil tussen moeten en mogen?
Waar word ik gelukkig van en kan ik hier meer tijd aan spenderen?
Wat kan ik schrappen van de dingen die mij slecht doen voelen?
Durf ik nee te zeggen tegen anderen en ja aan mezelf?
Check in bij jezelf: hoe voelt mijn lichaam? ben ik moe? hou ik spanning vast?

De kracht van je ademhaling.

Tijdens mijn coachingstrajecten spreek ik dan ook altijd van een en-en verhaal. Werk aan je veerkracht maar kijk naar alle luiken van je leven. Herevalueer je eigen keuzes en tijdsindeling, hoe kan je meer zorgdragen voor jezelf? Het kennen van je eigen stressmechanisme en het herkennen van de noodsignalen van je lichaam helpen je alvast een eind verder om beter te kunnen anticiperen. Duurzame zelfzorg is een dagelijkse practice en daar kan je ademhaling enorm bij helpen. Een rustige ademhaling en rust in je hoofd gaan hand in hand. Wil je graag meer weten over het hartcoherentie traject? Kom dan gerust even bij me langs in de studio.

Maak van selfcare een bewuste keuze. En geen verplicht nummer of extra taak op je to-do lijst.
Check in bij jezelf. Elke dag opnieuw.

(conscious) selfcare is how you take your power back.

Take care,
Yasmine